marți, 9 septembrie 2014

LIVE CHAT. Depresia, boala cu o mie de feţe

Yahoo News România vă invită la o discuţie despre o problemă delicată.
Depresia este a patra cea mai răspândită boală pe glob, afectând peste 120 de milioane de oameni la nivel mondial. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 15% din totalul populaţiei suferă de depresie la un moment dat pe parcursul vieţii.

În opinia experţilor OMS, depresia este deja “o epidemie silenţioasă” ce provoacă în fiecare an aproximativ 800.000 de sinucideri.


Această dereglare poate apărea chiar din copilărie, iar studiile sugerează o creştere a incidenţei la persoanele mai tinere de 20 de ani.


Înţelegerea acestei stări şi punerea unui diagnostic sunt dificile deoarece nu există o explorare imagistica specifică sau vreo analiză de sânge care să confirme existenţa ei. Diagnosticul se pune pe baza unui interviu clinic cu un medic psihiatru. Potrivit specialiştilor, este important să existe mai multe simptome pe o perioadă de cel puţin două săptămâni, precum o dispoziţie depresivă, lipsă de interes pentru lucrurile din jur, oboseală accentuată şi dereglări ale somnului.


Potrivit statisticilor, în aproape un sfert din cazuri, primul episod depresiv se produce ca o reacţie la un eveniment negativ, însă ulterior depresia poate reveni fără nicio cauză aparentă.


Specialiştii subliniază rolul important pe care îl joacă familia în recuperarea unui pacient diagnosticat cu depresie, însă de foarte multe ori cei din jur nu ştiu cum să reacţioneze în faţa acestei probleme.


În România, oamenii sunt încă foarte reticenţi să discute despre problemele lor emoţionale şi foarte puţini caută ajutor medical. Yahoo News România vă invită la o discuţie deschisă despre depresie, atacuri de panică şi anxietate.


Cum recunoaşteţi depresia şi unde puteţi găsi ajutor, ce puteţi face pentru a vă recâştiga controlul asupra emoţiilor şi cum îi puteţi ajuta pe cei apropiaţi care suferă sunt câteva dintre subiectele despre care vom discuta cu invitatul nostru, psihoterapeutul Gabriel Dinu.


Puteţi începe chiar din acest moment să puneţi întrebări, iar specialistul invitat va răspunde marţi dimineaţă, începând cu ora 9.30.

joi, 4 septembrie 2014

Expozitie 2014 la CCS Iasi



Titlu: "Reculegere - forma autocunoasterii"
Cautarea sineului ne orienteaza catre un profund si inedit drum al pacii interioare iar gasirea identitatii intr-o lume anomica ne dezvaluie noi perspective a existentei umane. Cunoasterea dimensiunii verticale constituie cea mai intensa valoare a omului si nu ignoranta acesteia.
Tehnica: Creion
Gabriela L.

De ce dispar 25% din limbile vorbite în lume

Un sfert dintre limbile ce se vorbesc pe plan mondial sunt pe cale să dispară, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Cele mai ameninţate sunt limbile minoritare vorbite în regiuni dezvoltate ale planetei, precum America de Nord, Europa şi Australia, iar specialiştii ar trebui să se concentreze pe salvarea acestora, se arată în studiul publicat în "Proceedings of the Royal Society B". 


"Limbile lumii dispar cu mare viteză în prezent. Este o situaţie foarte gravă. Voiam să aflăm felul în care extincţia este distribuită global şi care sunt factorii acestui proces", a declarat coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, relatează BBC News. 


Potrivit acestuia, 25% din limbile vorbite în lume sunt ameninţate în acest moment.


Cercetătorii au descoperit că dezvoltarea economică a unei ţări pune în pericol limbile minoritare. De exemplu, limbi precum Upper Tanana, vorbită de mai puţin de 25 de persoane în Alaska, sunt pe punctul de a dispărea pentru totdeauna. Aceeaşi soartă o au şi Ume Sami din Scandinavia şi dialectul Auvergnat din Franţa. 


"Odată cu dezvoltarea economică, o numită limbă începe să domine sfera politică şi pe cea economică. Oamenii sunt obligaţi să o adopte pentru a nu fi marginalizaţi", a mai spus Tatsuya Amano.


sursa:

https://ro.stiri.yahoo.com/de-ce-dispar-25--din-limbile-vorbite-%C3%AEn-lume-061254462.html