joi, 4 septembrie 2014

De ce dispar 25% din limbile vorbite în lume

Un sfert dintre limbile ce se vorbesc pe plan mondial sunt pe cale să dispară, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Cele mai ameninţate sunt limbile minoritare vorbite în regiuni dezvoltate ale planetei, precum America de Nord, Europa şi Australia, iar specialiştii ar trebui să se concentreze pe salvarea acestora, se arată în studiul publicat în "Proceedings of the Royal Society B". 


"Limbile lumii dispar cu mare viteză în prezent. Este o situaţie foarte gravă. Voiam să aflăm felul în care extincţia este distribuită global şi care sunt factorii acestui proces", a declarat coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, relatează BBC News. 


Potrivit acestuia, 25% din limbile vorbite în lume sunt ameninţate în acest moment.


Cercetătorii au descoperit că dezvoltarea economică a unei ţări pune în pericol limbile minoritare. De exemplu, limbi precum Upper Tanana, vorbită de mai puţin de 25 de persoane în Alaska, sunt pe punctul de a dispărea pentru totdeauna. Aceeaşi soartă o au şi Ume Sami din Scandinavia şi dialectul Auvergnat din Franţa. 


"Odată cu dezvoltarea economică, o numită limbă începe să domine sfera politică şi pe cea economică. Oamenii sunt obligaţi să o adopte pentru a nu fi marginalizaţi", a mai spus Tatsuya Amano.


sursa:

https://ro.stiri.yahoo.com/de-ce-dispar-25--din-limbile-vorbite-%C3%AEn-lume-061254462.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu