marți, 11 noiembrie 2014

Romanian studies - What is Romania?




marți, 21 octombrie 2014

„Tatăl nostru”, de A. Ciolac în interpretarea Paulei Seling și a Corului...


Henri Martin-Garden of the Artist
Henri-Jean Guillaume Martin (5 august 1860 – 12 noiembrie 1943) a fost un pictor impresionist francez. S-a nascut in Toulouse dintrun tata francez si o mama de origine italiana.A insistat sa-si convinga tatal sa-i permita sa devina artist. Si-a inceput cariera in 1877 la Scoala de Arte Frumoase din Toulouse sub tutela lui Jules Garipuy (elev de-a lui Eugène Delacroix). In 1879, Martin s-a reintors in Paris si cu o bursa si-a continuat studiile de arta in studioul lui Jean-Paul Laurens.
Patru ani mai tarziu a castigat prima sa medalie la Salonul din Paris, unde si-a expus lucrarile in prima sa expozitie dupa trei ani, in anul 1886. La un an dupa ce a castigat prima sa medalie, Martin a primit o bursa pentru o calatorie in Italia, unde a studiat lucrarile maestrilor Giotto siMasaccio. Lucrarea sa din 1889 pentru Salonul unde a castigat medalia de aur a fost considerata ca apartinand genului pointilist. In acelasi an a devenit membru al Legiunii de Onoare. La Expozitia Mondiala din 1900 World Fair a primit Marele Premiu pentru opera sa. In aceasta perioada s-a imprietenit cu Auguste Rodin. Chiar daca opera neo-impresionista a lui  Martin nu e  considerata revolutionara, lucrarile sale au fost bine primite, artistul fiind asociat cu pictorul simbolist, Puvis de Chavannes. Datorita temperamentului sau introvertit, Martin s-a hotarat sa se mute din Paris. Dupa un deceniu de cautare a caminului ideal, Martin a cumparat Marquayrol, o mosie  cu vedere spre La Bastide du Vert, langa Cahors. A creat cele mai bune lucrari ale sale in acest loc linistit si a murit acolo in 1943.

SURSA:
http://g1b2i3.wordpress.com/2010/08/09/henri-martin5-august-1860-12-noiembrie-1943-pictor-impresionist-francez/

marți, 9 septembrie 2014

LIVE CHAT. Depresia, boala cu o mie de feţe

Yahoo News România vă invită la o discuţie despre o problemă delicată.
Depresia este a patra cea mai răspândită boală pe glob, afectând peste 120 de milioane de oameni la nivel mondial. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 15% din totalul populaţiei suferă de depresie la un moment dat pe parcursul vieţii.

În opinia experţilor OMS, depresia este deja “o epidemie silenţioasă” ce provoacă în fiecare an aproximativ 800.000 de sinucideri.


Această dereglare poate apărea chiar din copilărie, iar studiile sugerează o creştere a incidenţei la persoanele mai tinere de 20 de ani.


Înţelegerea acestei stări şi punerea unui diagnostic sunt dificile deoarece nu există o explorare imagistica specifică sau vreo analiză de sânge care să confirme existenţa ei. Diagnosticul se pune pe baza unui interviu clinic cu un medic psihiatru. Potrivit specialiştilor, este important să existe mai multe simptome pe o perioadă de cel puţin două săptămâni, precum o dispoziţie depresivă, lipsă de interes pentru lucrurile din jur, oboseală accentuată şi dereglări ale somnului.


Potrivit statisticilor, în aproape un sfert din cazuri, primul episod depresiv se produce ca o reacţie la un eveniment negativ, însă ulterior depresia poate reveni fără nicio cauză aparentă.


Specialiştii subliniază rolul important pe care îl joacă familia în recuperarea unui pacient diagnosticat cu depresie, însă de foarte multe ori cei din jur nu ştiu cum să reacţioneze în faţa acestei probleme.


În România, oamenii sunt încă foarte reticenţi să discute despre problemele lor emoţionale şi foarte puţini caută ajutor medical. Yahoo News România vă invită la o discuţie deschisă despre depresie, atacuri de panică şi anxietate.


Cum recunoaşteţi depresia şi unde puteţi găsi ajutor, ce puteţi face pentru a vă recâştiga controlul asupra emoţiilor şi cum îi puteţi ajuta pe cei apropiaţi care suferă sunt câteva dintre subiectele despre care vom discuta cu invitatul nostru, psihoterapeutul Gabriel Dinu.


Puteţi începe chiar din acest moment să puneţi întrebări, iar specialistul invitat va răspunde marţi dimineaţă, începând cu ora 9.30.

joi, 4 septembrie 2014

Expozitie 2014 la CCS Iasi



Titlu: "Reculegere - forma autocunoasterii"
Cautarea sineului ne orienteaza catre un profund si inedit drum al pacii interioare iar gasirea identitatii intr-o lume anomica ne dezvaluie noi perspective a existentei umane. Cunoasterea dimensiunii verticale constituie cea mai intensa valoare a omului si nu ignoranta acesteia.
Tehnica: Creion
Gabriela L.

De ce dispar 25% din limbile vorbite în lume

Un sfert dintre limbile ce se vorbesc pe plan mondial sunt pe cale să dispară, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Cele mai ameninţate sunt limbile minoritare vorbite în regiuni dezvoltate ale planetei, precum America de Nord, Europa şi Australia, iar specialiştii ar trebui să se concentreze pe salvarea acestora, se arată în studiul publicat în "Proceedings of the Royal Society B". 


"Limbile lumii dispar cu mare viteză în prezent. Este o situaţie foarte gravă. Voiam să aflăm felul în care extincţia este distribuită global şi care sunt factorii acestui proces", a declarat coordonatoarea studiului, Tatsuya Amano, profesor la Universitatea Cambridge, relatează BBC News. 


Potrivit acestuia, 25% din limbile vorbite în lume sunt ameninţate în acest moment.


Cercetătorii au descoperit că dezvoltarea economică a unei ţări pune în pericol limbile minoritare. De exemplu, limbi precum Upper Tanana, vorbită de mai puţin de 25 de persoane în Alaska, sunt pe punctul de a dispărea pentru totdeauna. Aceeaşi soartă o au şi Ume Sami din Scandinavia şi dialectul Auvergnat din Franţa. 


"Odată cu dezvoltarea economică, o numită limbă începe să domine sfera politică şi pe cea economică. Oamenii sunt obligaţi să o adopte pentru a nu fi marginalizaţi", a mai spus Tatsuya Amano.


sursa:

https://ro.stiri.yahoo.com/de-ce-dispar-25--din-limbile-vorbite-%C3%AEn-lume-061254462.html

marți, 19 august 2014

Film - Ceahlau...clipe de neuitat

Nestematele clipe ale vietii...patrund in fiecare fiinta vazand doar partea cea frumoasa si neamagitoare...se duc anii, amintirile in esenta viata!!! viata - o succesiune de amintiri puse una langa alta imbinate cu armonie si pace, liniste si tacere...omul...traind pentru a fi fericit si a invata cum sa mori; el umbla toata viata pentru a cauta sensul vietii...

Natura este un bun  remendiu pentru a fi sanatosi si echilibrati atat din punct de vedere psihic cat si fizic...natura este cea care te face sa uiti si sa zbori ca si cum nu ai fi pe pamant...te invata sa fi TU...natura este cea care te face sa respiri si  sa traiesti fiecare clipa din viata ta ca si cum ar fi ultima...natura este cea care te face sa iti fie dor de ceea ce ai lasat acasa, in urma ta...natura este cea care te face sa zambesti gandiindu-te cate minunatii mai pot fi pe acest pamant...natura te face sa imbratisezi toata lumea si sa o cuprinzi cu mintea fiind neincapatoare...natura te face sa fii echilibrat...Mi-e dor de cer!!!

Fotografii ce vor ramane peste ani...











marți, 27 mai 2014

Dragi colegii,

Pentru o mica pauza de la invatat (pentru cei care se omoara studiind)...ar fi de preferat sa reflectam si asupra a ceea ce exista in lume...
Ca si la cursul de astazi...interesant!!! si ar trebui promovat pentru un bun progres a tot ce inseamna educatie, disciplina, latura afectivitatii, emotionale, rationale, cognitive si motrica....

Sunt multe de facut si multe de zis, asa ca pastrez tacerea...sper ca se va putea implementa anumite strategii cat mai eficiente in dezvoltarea noastra si, in special, al generatiei viitoare...pentru ca in final....viitorul vine cu pasii marunti, si siguri...




sâmbătă, 10 mai 2014

CONSTRUCTIVISM


Dragi colegi,

Dupa cum stiti, eu nu am pagina de facebook si va trimit link-ul cu tema pe care am prezentat-o la seminar la TCM. (Constructivism) in programul PREZI.
Sper sa va ajute la invatat si incercati sa mai luati si cate o pauza....

Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese...

Construiti in viata ca mai apoi sa aveti ce povestii!!!

vineri, 25 aprilie 2014

Die Blätter fallen

Die Blätter fallen, fallen wie von weit,
als welkten in den Himmeln ferme Gärden;
sie fallen mit verneinendev Gebärde.

Und in den Nächten fallt die schwere Erbe
Aus allen Sternen in die Einsamkeit.

Wir alle fallen. Die Hand da fällt.
Und sieh dir andre an: es ist in allen.

Und doch ist Einer, welcher dieses Fallen
Unendlick sanft in seinen Händen halt.  
[Herbst]

Rainer Marie Rilke

joi, 13 martie 2014

Cum pot influenta viciile unui barbat, femeia

Viciile barbatului....interesant si patrunzator totodata...merita vizualizat....cuvintele sunt prea multe de spus asa ca imaginile realizate incredibil ne patrund si vor deveni mult mai inteligibile...reflectati...

Viciile Barbatului

)

Tata

Poate avea doua conotatii: una in sens ironic si una mai presus de toate lucrurile de pe acest pamant: iubirea fata de parintii...cand suntem adulti nu dam importanta acestui lucru, dar timpul tace si trece lasand amprenta pe chipul si trupul nostru ca frunzulita ce de-abia de desparte de creanga pomului pentru a fi condusa spre lumea de jos, improscata de cuvinte anomice. Fiinta dihotomica ce suntem cautatori de sine....cautam, elucidam, descoperim daca...va continua...

vineri, 28 februarie 2014

vineri, 21 februarie 2014

Cand se despart parintii...


Cartea citită mi-a trezit o parte din inconştient în ceva conştient şi valabil pentru propria mea viaţă. Se numeşte “Când părinţii se despart”, scriitor francez Francoise Dolto. Cum să prevenim suferinţele copiilor atunci când părinţii decid să se despartă. Măcar pentru o clipă ar fi de preferat să vă puteţi în postura celui mic, care nu înţelege ce se întâmplă, dar în mod inconştient el simte.


Orice copil este unic. Orice copil are nevoie de mamă şi de tată. Orice copil este o “fiinţă logică” aşa cum a precizat autorul cărţii Francoise Dolto.


Centrul de interes al acestei cărţii este nevoia copilului de a ştii, de a cunoaşte ce se întâmplă în familia sa şi anumite stadii şi proceduri  eficiente pentru a diminua anumite suferinţe provocate de cei adulţi.

Doresc să vă vorbesc la început despre prietenie, căsătorie şi odată cu înfăptuirea acestora vor apărea, bineînteles, copiii. Menţionez că dragostea pe care o au soţii implică o enormă responsabilitate şi o încredere reciprocă. Căsătoria implică un lucru foarte important, dar şi benefic vieţii umane; acela de a aparţine unei singure femei şi a unui singur bărbat, un lucru valabil, frumos şi în special ceva ce se realizează împotriva bolilor sexuale. Studiile din anul 2013 arată că aproape 400 de tinere au fost infectate cu HIV datorită întreţinerii relaţiilor sexuale.

Infidelitatea este un act josnic şi o decădere a principiilor morale şi etice. Leit-motivul este acel fapt prin care doreşti şi nu că trebuie să-ţi impui nişte reguli, nişte principii ce trebuiesc respectate ci totul vine de la sine. Să existe acolo în subconştientul  tău că ai cea mai frumoasă şi cea mai strălucitoare, de fapt că ai totul şi nu îţi mai doreşti nimic.

Nu trebuie să ai inhibiţii sau reticenţe ci pur şi simplu totul decurge de la sine,  de la simplu la mai simplu pentru simplul fapt că iubeşti.


Certurile nu sunt un motiv real pentru divorţ, după cum consideră multă lume.


Motivul real al divorţului este faptul că fiecare vrea să-şi recâştige libertate, libertatea sexuală, fie libertatea de acţiune fie libertatea pecuniară fără a mai fi obligat să asculte reproşurile celuilalt, deoarece acum iubirea nu mai există şi mai ales nu mai există acea dorinţă care face ca cele două fiinţe să fie dependente una ce cealaltă.


marți, 18 februarie 2014

Copacul fericirii

Zambeste tuturor.
Construieste un album de familie.
Numara stelele. Imita o persoana pe care o iubesti.
Suna-ti prietenii. Spune-i cuiva “Mi-e dor de tine!”
Vorbeste cu Dumnezeu. Redevino… copilul de altadata.
Sari coarda. Uita cuvantul “ranchiuna”. Spune “DA”.
Tine-ti promisiunile. Razi! Cere ajutor. Schimba-ti pieptanatura.
Fugi……. Canta……. Aminteste-ti de o aniversare. Ajuta un om sarac.
Termina un proiect.
Gandeste! Iesi pentru a te distra. Ofera-te voluntar.
Rasfata-te intr-o baie cu spuma.
Fa cuiva o favoare. Asculta cantecul greierilor.
Viseaza cu ochii deschisi. Inchide televizorul si vorbeste. Fii amabil!
Da-ti voie sa gresesti. Iarta! Multumeste-i lui Dumnezeu pentru soare.
Arata-ti deschis fericirea. Fa un cadou. Accepta un compliment. Priveste atent o floare.
Interzice-ti sa spui “Nu pot!” timp de o zi. Traieste-ti clipa! Continua o traditie
a familiei. Incepe o alta zi. Astazi nu iti face griji! Exerseaza curajul in lucrurile mici.
Ajuta un vecin la greu. Mangaie un copil care sufera. Asculta un prieten.
Priveste fotografiile vechi. Imagineaza-ti valurile marii. Joaca-te cu jucaria ta
preferata. Da-ti voie sa fii simpatic. Saluta-ti primul noul vecin.
Fa pe cineva sa se simta bine-venit. Promite cuiva ca il vei ajuta.
Aminteste-ti ca nu esti singur. Lauda intreit o fapta buna.
Primeste in sufletul tau si in casa ta un catel de pe strada.
Hraneste-l! Vorbeste-i! Pastreaza-l!
Sterge lacrimile de pe un obraz.
Cumpara-ti o ciocolata.

Imparte-o cu un
pofticios. Fii iar
curios. Gaseste
un lucru nou,
ceva frumos,
ceva interesant.
Da-te in leagan.
Citeste o poveste.
Povesteste-o unui
copil. Scrie o poezie.
Daruieste-o “jumatatii” tale.
Stai drept. Sadeste un copac.
Multumeste-le celor de la care ai invatat.
Sadeste si tu un arbore al vietii in inima si sufletul cuiva!

duminică, 19 ianuarie 2014

“Fă ce vrei şi fă ce îţi place”


A vrea, de fapt ce?         Tind să cred că fugi pretutindeni după plăceri şi satisfacerea dorinţelor în                                                                       
A place, ce?                           mod exagerat….să fim serioşi….




Sunt de acord cu această afirmaţie până la o anumită limită. E ca şi cum “ Iubeşte şi fă ce vrei”, dar atunci când iubeşti mai faci ceea ce vrei? Răspuns: NU, pentru cei care receptează particula “nu”.  Un exemplu: ai familie, un copil şi doreşti să îi cumperi o bomboană, dar nu sunt bani suficienţi deoarece machiajurile sunt mult mai importante decât ceea ce îţi este drag.


Normal că îţi doreşti să faci ce vrei şi bineînţeles, să îţi şi placă, dar realitatea este cruntă pentru că noi o facem să fie aşa. Într-o societate de consum în care trebuie să ne “îngropăm” unii pe alţii înălţând mormane de cadavre, apoi urcându-ne în vârf pentru a fi “primii”…; ne îngropăm în linişte şi pace sistemul axiologic de valori şi principii împreună cu marea criză a conştiinţei morale şi spirituale. O consecinţă a acestor schimbări, constă în transformarea conduitei noastre morale şi spirituale în fiecare clipă…ce trist!!! De ce doreşti atâta notorietate? De ce doreşti să fii vârful piramidelor perfide? Pentru ce? Haideţi să ne trezim, să lăsăm deoparte acest “ mare şi super psih-Eu” pentru că suntem mici şi totodată mari, suntem nesemnificativi şi  plin de complexitate…ce paradox???


Ideea este aceea de nu urma nişte dogme şi ideologii care poate nu te vor ajuta ci “de faptul că avem nevoie de o îndrumare minimală, dar necesară în arta formării altuia pentru binele lui şi spre bucuria noastră. De fapt, formarea  devine o desfiinţare a propriei forme, o neutralizare a eului, o deformare.


“A fi imatur înseamnă să crezi că totul ţi se cuvine; a fi matur înseamnă că totul e un dar să te minunezi şi să mulţumeşti. Ţi-a zâmbit cineva! Ce dar minunat! Ţi-a dat bună ziua cineva! Ce dar minunat! A mers cu tine la un film! Ce dar minunat! Renunţă la pretenţii şi totul va deveni un dar şi te vei bucura şi vei aduce şi bucurie în jurul tău…”



Fericirea nu este ceea ce ai, ci fericirea este ceea ce eşti tu. Nu-i învăţăm pe alţii ceea ce ştim, nu-i învăţăm pe alţii ceea ce vrem ci îi învăţăm ceea ce suntem.


luni, 13 ianuarie 2014





Fii tandru!
Soţul trebuie neapărat să dovedească în mod practic soţiei că o iubeşte. Firea femeii este atât de slabă, încât îndată ce vede că soţul arată o oarecare amabilitate unei alte femei, fie colegă de serviciu, fie prietenă, în sufletul ei se aprinde invidia. Nu pentru că ar fi o pornire pătimaşă, ci, din pricina dragostei ce i-o poartă soţului, doreşte ca acesta să-i aparţină în întregime. Mai mult, femeia devine invidioasă chiar dacă soţul arată dragoste mamei lui. Dacă îi spui: „Bine, dar este mama lui care l-a născut, l-a crescut, i-a fost alături atâţia ani!”, ea răspunde: „Da, dar o iubeşte pe ea mai mult decât pe mine!”. Toate femeile asta răspund. De aceea soţul trebuie, prin tandreţe, să găsească „butonul” de îmblânzire a soţiei. Noi, monahii, prin modul nostru de viaţă nu avem experienţa femeilor. Însă epitrahilul Sfintei Spovedanii ne-a dezvăluit foarte multe taine din sufletul femeii. Un alt lucru pe care îl constatăm este acela că femeia, după naşterea primului copil, nu mai doreşte atât rolul sexual al soţului, cât tandreţea şi afectivitatea acestuia. De aceea, soţul trebuie să cunoască acest lucru şi să fie tandru cu soţia sa.
N-o mustra faţă de alţii!
Niciodată nu trebuie ca soţul să-i facă observaţie soţiei în prezenţa altora, pentru că de multe ori, din egoism, soţii îşi mustră soţiile mai ales în prezenţa propriilor rude.
Sau, dacă soţia dă telefon soţului la serviciu, acesta să nu-i răspundă răstit: „Lasă-mă, n-am timp acum!”, vorbindu-i cu asprime. Ci să-i spună: „Iubito, am treabă acum, însă te voi suna eu puţin mai târziu”. Soţia trebuie să ştie întotdeauna că soţul o iubeşte şi se gândeşte la ea în orice clipă, trebuie să simtă că în inima lui ea este pe primul loc. Când soţia va înţelege şi se va convinge că soţul o iubeşte, atunci devine de bunăvoie aşternut picioarelor lui, gata de orice jertfă.
Nu-i ascunde nimic!
Soţiei nu trebuie să-i ascundeţi nimic, pentru că va veni vremea când veţi fi descoperiţi. Să-i spuneţi totul şi să vă consultaţi cu ea în toate. Nu e bine ca soţia să afle cele ascunse ale voastre de la rude, de la colegi ori de la prieteni. Să ştiţi că firea femeiască este pururea bănuitoare, suspicioasă. Tot timpul se îndoieşte şi se întreabă: „Oare mă iubeşte soţul?” Iar dacă va găsi motive de suspiciune, devine fiară. De aceea, trebuie să ştiţi că singurul lucru care o poate cuceri şi poate uni familia este tandreţea. Soţul ideal nu o strigă pe soţie pe nume. După căsătorie, adevăratul nume la soţiei trebuie să fie doar „iubito”. Atunci cei doi vor fi cu adevărat trup şi suflet.
Dacă îţi greşeşte cu ceva soţia, nu-i răspunde pe loc, atunci când eşti dominat de mânie; ci seara, în camera voastră, când veţi fi singuri, să-i spui cu blândeţe: „Ştii, iubito, azi m-ai întristat cu cutare lucru”. Iar dacă îi arăţi blândeţe îi va părea rău, va plânge şi îşi va cere iertare.
Dacă soţul pleacă undeva şi „uită” să-i spună soţiei, iar aceasta află de la colegii de serviciu, de exemplu, atât de mare este rana sufletească pricinuită de faptul că nu este ea prima căreia soţul să-i spună despre acest lucru, încât cu greu îşi revine. Este nevoie, deci, de multă atenţie. Dacă soţia va înţelege că soţul îi este alături, atunci este capabilă de orice jertfă. Firea feminină are nevoie de cea a bărbatului. Vedeţi, chiar şi la mănăstirile de maici, dacă nu există un duhovnic bun, singure nu pot spori. Întotdeauna firea femeiască are nevoie de sprijinul firii bărbăteşti.

Rugaţi-vă, spovediţi-vă, împărtăşiţi-vă împreună!
Aşadar, pe cât puteţi, trebuie să vă rugaţi împreună acasă. Rugăciunea făcută în comun uneşte familia. Dacă puteţi, dimineaţa rugaţi-vă împreună, iar seara faceţi împreună Pavecerniţa.
E bine ca soţii să se spovedească la acelaşi duhovnic şi să se împărtăşească la aceeaşi Sf. Liturghie, să meargă amândoi la aceeaşi biserică. Acesta este un lucru care îi uneşte foarte mult.

vineri, 3 ianuarie 2014

iubeşti aşa cum te iubesc alţii

“Cine nu ştie istoria să o înveţe.”
Educaţia se bazează pe instrucţie sau cooperare, socializare, şi integrare?

G. Văideanu precizează că mediul nu este ceva exterior, ceva ce trebuie cucerit şi dominat. Omul descoperă cu surprindere şi îngrijoare că mediul nu îi aparţine, ci el se integrează în acest ansamblu extreme de complicat, iar viaţa lui e condiţionată de viitorul mediului.
Omul s-a născut liber, dar pretutindeni este în lanţuri. Rousseau

Educaţia pentru drepturile omului presupune nu doar a şti, ci şi a învăţa să trăieşti împreună cu ceilalţi (solidaritate bazată pe empatie şi perceperea lumii în perspective celuilalt), a învăţa să fii şi a învăţa să faci (competenţe, atitudini, care îi permit copilului să facă faţă unei multitudini de situaţii).


De fapt, tu depinzi de interiorul şi simţămintele tale…iubeşti aşa cum te iubesc alţii.

Nascuti la comanda - Decreteii.avi